Ékszer kisokos, Érdekességek

A Hamsa kéz titkai

A hamsa kéz jelentése

FEDEZD FEL A HAMSA KÉZ JELENTÉSÉT ÉS A HAMSA ÉKSZEREK VISELÉSÉNEK FORMÁIT!

A Hamsa szimbólum a világ egyik legismertebb talizmánja. Ha láttad a Hamsát ékszeren, gobelinen vagy ruházaton, akkor talán kíváncsi vagy, mit jelent. Mennyire fontos ez a vallásban és a spiritualitásban? 

A Hamsa kéz jelentésének gazdag és létfontosságú története van, amely évszázadokon és kultúrákon átível. Számos jelentős vallásban tisztelik, és általánosan elismerik a védelem és a szerencse jeleként.

Hamasa fonott karkötő

A HAMSA KÉZ TÖRTÉNETE

A Hamsa jelét először az ókori Mezopotámiában látták, jóval minden szervezett vallás előtt. Kezdetben amulettként hordták, hogy elűzze a gonoszt. Noha a társadalmak az idők során növekedtek és változtak, az egyik állandó az emberi pozitivitás és a gonosztól való biztonság iránti vágy.

Míg a Hamsa a mai Közel-Keletről származik, a Hamsa kéz képe megváltozott és nőtt a különböző kultúrákkal. Ahogy a civilizációk terjeszkedtek és beutazták a világot, elképzeléseik és hiedelmeik velük együtt utaztak. 

A Hamsa kéz állandó maradt a kultúrák változása és a főbb vallások létrejötte révén. Mivel sok formális vallást megelőzött, a Hamsa kéz képe szinte minden kiemelkedő vallásban helyet kapott. Sokak számára továbbra is a védelem és a remény szimbóluma.

A hamsa kéz jelentése

A HAMSA KÉZ: A VÉDELEM EGYETEMES JELE

Bár a Hamsa kézről ismert, hogy szerencsét és termékenységet hoz bizonyos vallásokban és kultúrákban, elsődleges spirituális jelentése a gonosz szem elleni védelem. A gonosz szem szimbólumként keletkezett, de általában rossz energiaként ismerik, amelyet bárki rosszindulattal vagy gonosz pillantással hozott. 

A Hamsa kéz általánosan ismert arról, hogy egyesíti a jót, eloszlatja a rosszat, pozitív energiát hoz létre és meghiúsítja a negatív energiákat.

Az egyes Hamsa kezeken látható szem szimbólum nem a gonosz szem, hanem egy olyan szem, amely megvédi viselőjét a gonosz szem rosszindulatú ereje ellen úgy, hogy odafigyel rá. Némileg „gonosz szem elleni védelem”, amely pozitívumot hoz, miközben megvédi viselőjét a negatív energiáktól.

A talizmán szerencsét hoz, és elűzi a gonoszt, attól függően, hogyan viseled. Ha a kéz lefelé néz, a tulajdonos nyitott az univerzum jóságára, és üdvözli a szerencsét és a jólétet. A felfelé fordított kéz (általában szemmel) elzárja a gonosz szemet, és megvédi viselőjét a balszerencsétől. 

A Hamsa kéznek sokféle jelentése van a sok kultúrában és vallásban, ahol képviselik. Leguniverzálisabb szimbóluma az egység és a védelem szimbóluma, és a Hamsa kéz minden ábrázolásban a gonosztól való védelem eszköze.

Ezüst hamsa karkötő

A HAMSA KÉZ JELENTÉSE KULTÚRÁKON ÁT

A Hamsa kezet szinte minden nagyobb vallás és kultúra használta, de mindegyik egy kicsit más jelentést tulajdonít neki. 

BUDDHIZMUS ÉS HINDUIZMUS

A Hamsa kéz öt ujja mind az öt csakrát képviseli, amelyek összhangban vannak az öt érzékszervvel, hogy megtisztítsák az elmét és a testet. Ezek a csakrák a szakrális csakra, a torokcsakra, a gyökércsakra, a szoláris csakra és a szívcsakra.

JUDAIZMUS

A zsidó kultúrában a Hamsa kéz védelmet jelent a gonosz ellen, és emlékeztet az imádkozásra. Az öt jelentős szám a judaizmusban, és a védelem számának számít.

A Hamsa öt ujja egyszerre jelképezi a Tóra öt szent könyvét (1Mózes, Exodus, Leviticus, 5Mózes és Számok), és emlékeztet arra, hogy mind az öt érzékszervünkkel dicsérjük Istent. A Hamsa talizmánt a buddhista és hindu módra hasonlóan viselik – általában ékszerként. 

KERESZTÉNYSÉG

A kereszténységben a Hamsának változatos története volt. Egyes keresztények elfogadják a talizmán használatát, mivel „Mária Anya kezét” jelképezik, és Mária magas rangjának szimbóluma. A Hamsa kéz használható a védelmére. 

Néhány keresztény azonban ellenzi a Hamsa kéz viselését, mert sok más vallás saját ideológiájának képviseletére használta. Ehelyett a keresztet tekintenék elsődleges védőjelüknek.

ISZLÁM

Az iszlám hit két szektája eltérően látja a Hamsa kezet. A síita muszlimok számára a kéz a Köpeny öt Népét képviseli, amely nagy befolyásos muszlimok csoportja, köztük Mohamed prófétával. A szunnita muszlimok a Hamsa kéz ujjait az iszlám öt pillérének képviselőinek tekintik.

Mind a szunnita, mind a síita muszlimok „Fatima kezeként” hivatkoznak a Hamsa szimbólumra. Fatima Mohamed lánya volt és a köpeny egyik embere. A muszlim kultúrában gyakran keresnek tőle védelmet és sok szerencsét. 

A HAMSA ÉKSZEREK TÍPUSAI

A Hamsa megjelenésében és anyagában is sokoldalú, a fémektől a festett üveggyöngyökön át a fáig terjed. 

Leggyakrabban a Hamsa kezek talizmánként jelennek meg a nyakláncokon. Ez a nyaklánc természetesen nem csak divat!!!. Akár lefelé, akár felfelé viseljük, a kéz megvédi viselőjét, és szerencsét hoz. Nyakláncként is népszerű, így a tulajdonos és a körülöttük lévők is láthatják a talizmánt. 

A Hamsa karkötő egyedülálló módja annak, hogy megünnepeljük a szimbólum történetét és szellemiségét. Ezek ékszerek is, amelyet gyakran lát viselője, így eszébe juthat a viselt talizmán. A karkötőn a Hamsa kéz charm-ként lóghat, vagy magának a láncnak a része. 

A Hamsa fülbevaló viszonylag gyakori, akárcsak a Hamsa gyűrű. A Hamsa gyűrűk talán a leglátványosabb módja a Hamsa viselésének, nemcsak a viselője, hanem mindenki számára, akivel találkoznak és kezet fognak. 

Nem számít, hogy a Hamsa ékszer kopott, elegáns, szép és spirituális. A szimbólum önmagában egy módja annak, hogy pozitív energiát vigyünk a körülöttünk lévőknek. 

Hamsa, hamsza ékszerek

HOGYAN VISELD A HAMSA KÉZ SZIMBÓLUMOT?

Fontos megjegyezni a Hamsa fontosságát – ez a szimbólum több, mint egy ékszer, és úgy kell viselni, hogy közben tükrözi történelmét és a kultúrát, amely talizmánként jegyzi. FONTOS, hogy tartsd tiszteletben mindig a többi kultúrát és történelmet, amikor bármilyen ékszert vásárolsz. 

HAMSA KÉZ ÉKSZEREK

Az élet fája charmok, karkötők és egyéb ékszerek nagyszerű ajándékok valaki fontosnak vagy saját magunknak!

Vélemény, hozzászólás?