Ékszer kisokos

Minden, amit a muranoi üvegről tudnod kell

Muránói üveg charmok

Mi a Murano Glass és miért olyan híres?

A velencei Murano-sziget nagy hagyományokkal rendelkezik az üvegkészítésről.

Velence évek óta turisztikai mekka, látogatók milliói gyülekeznek, hogy felfedezzék ezt az egyedülálló úszó várost a Föld színén. Bár Velencében rengeteg látnivaló van, szinte kötelező egy egynapos kirándulást tenni a szomszédos Murano-szigetre, amely világszerte ismert a gyönyörű muranói üvegről!

És nagyszerű kiszakadás a velencei tömeg nyüzsgéséből. Az muranói üveggyártás története 1291-ig nyúlik vissza, amikor a velencei kormány elrendelte a velencei üveggyártóknak, hogy költözzenek el Muranóba. Innentől kezdve a kis sziget a világ egyik legkiemelkedőbb üveggyártási központja lett. Manapság még mindig első kézből pillanthatjuk meg az üveg kézműveseket munkájuk közben, számos muranói öntödében.

Murano szegete

Miben különbözik a muráano üveg a normától?

Ha még soha nem hallottál a muranói üvegről, kézenfekvő a kérdést, hogy mi ez a nagy felhajtás?!

Mi különbözteti meg az otthonunkban lévő normál üvegablakoktól?

Először is, a muránói üveg készítésének folyamata eltér a többiétől. Különleges, több mint 1000 éves üvegfújási eljárást igényel. Újra felfedezték azokat a helyi kézműveseket, akik az első évezred végén megtalálták az ókori római üvegáruk maradványait, folyamatosan fejlesztették és továbbfejlesztették azt a technikát, amelyre azóta is támaszkodnak. Az üveg készítésekor egyéb ásványi anyagokat is használnak összekeverve azokat, ami divatos színeket és élénk formaterveket kölcsönöz nekik.

Muránói üveg charm

A kapott folyékony üvegkeveréket ezután szájon át fújják, majd az üveggyártók kézműves munkával készítik el bonyolult lépések sorozatában. Eszközökkel formázták, és csiszolták az üveget, hogy egyedi és gyönyörű mintákat alkossanak. Emiatt a csúcskategóriás Murano üveget művészi üvegnek nevezik.

Hogyan készül a Murano üveg?

A tipikus muranói üveg szilícium-dioxidból készül, és nagy pontosságot igényel!

A szilícium-dioxid, szóda, mész és kálium. Az üveggyártók felhevítik az elemeket, így összeolvadnak. Ezt egy speciális kemencében teszik 1500 Celsius fokos hőmérsékleten, amíg folyékony állapotba nem kerül. Ezután nagyon vékony valódi arany vagy sterling ezüst rétegeket adnak az üvegkeverékhez (más néven arany vagy ezüst levél), különféle ásványi anyagokkal együtt, hogy az üveg élénk színeket és mintákat adjon. Például a réz az Avventurina ásványi szerű csillogásaihoz használatos, a fehér színhez cinket, a kékhez kobaltot, az ibolyához mangánt és a vöröshez aranyat adnak.

A kapott folyékony üvegkeveréket ezután szájon át fújják (egy hosszú csövön keresztül fújják a levegőt), és üvegmesterek készítik el kézzel, különféle technikákkal, például Millefiori, Sommerso, Reticello, Filligrana, Bullicante és sok más kidolgozott lépésben. mások.

Hogyan készül a muranoi üveg?

A felhasznált eszközök nagy részét a középkorban fejlesztették ki, és mind ezek, mind az üvegfújási folyamat alig változott azóta. Ez az üveggyártási módszer a legszebb alkotásokat eredményezi, gazdag színben és szürreálisan létrehozott mintákban és formákban. Éppen ezért, bár mindenféle más üvegárut készítettek a világ minden táján, egyiket sem gyártják ugyanolyan gazdag történelemmel és művészi értékkel a háta mögött, mint a muranói üveget.

Muránói charm karkötő szett

Mitől olyan híres a Muranoi üveg?

Amint fentebb említettük, a muranoi üveget a történelme teszi különlegessé, és az alkotási módszerek.

Világhírű páratlan minőségéről, kiváló színválasztékáról, és nem szabad megfeledkeznie a felülmúlhatatlan kézművességről sem. Valójában az avantgárd muránói üveg olyan finom, hogy könnyen megkülönböztethető a velencei üvegek minden más formájától.

Mi több; Murano szigete több mint 700 éve a minőségi üveggyártás monopóliumával büszkélkedhet, számos olyan üvegmegmunkálási technikát fejlesztve és tökéletesítve, amelyeket a helyi üvegipari kisiparosok még mindig alkalmaznak, és ezeket az üveg edényektől, szobrocskáktól és a híres muranói üvegcsillároktól az ékszerekig, charmokig alkalmazzák. Ráadásul a muránói üveg tiszta színeinek hihetetlenül széles skáláját továbbra is irigységgel nézik az üveggyártók a világ minden tájáról.

Muránói charmok flat lay

Ezüst muránói üveg charmok

A CharmClub üveg charmok magukkal ragadják a képzeletedet páratlan szépségükkel, varázslatos színeikkel és mintáikkal. A hagyományos technikák és a modern innováció kombinációjával készült fantáziadús részletek sokaságát mutatják be. A dekoratív üveg charmok legendás muranói üvegből készülnek.

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?